marți, 4 septembrie 2012

Încărcator Acumulatori cu Plumb-acid

Incarcator acumulatori plumb PRET




Specificatii tehnice:
- Input: 230V~ 50 Hz
- Output: 13.8V DC
- Curent incarcare: 1Ah


Descriere:
Acest incarcator incarca baterii plumb-acid sigilate cu tensiunea de 12volti si amperaje intre 2,2Ah si 18Ah in mod automat. Atunci cand bateria este complet incarcata curentul de incarcare este redus pentru a preveni supraincarcarea. Controlul automat al tensiunii si intensitatii la incarcare determina bateria sa stea incarcata complet fara ca suprancarcarea si dezvoltarea de gaz sa apara. Incarcatorul este prevazut cu protectie la scurt circuit si alimentare inversa.

Spre deosebire de incarcatoarele simple la acest incarcator curentul de incarcare este reglat automat si permanent in functie de gradul de incarcare, vechimea, tipul si capacitatea acumulatorului. De asemenea incarcatorul tine cont si de modul in care acumulatorul a fost folosit anterior si daca acesta a fost descarcat repede va utiliza de asemenea curentul maxim de incarcare pe care il poate generea de 1A. Pe masura ce acumulatorul se incarca si tensiunea la borne creste curentul de incarcare este diminuat. Cu cat capacitatea acumulatorului este mai mare cu atat timpul de incarcare este mai mare. Pentru incarcare nu este important daca acumulatorul este partial sau complet descarcat. Acesta poate sta conectat la bornele incarcatorului oricat de mult. In cazul conectarii cu polaritate inversa ledul rosu se va aprinde si bateria nu va fi alimentata.

Acumulatorii stationari cu plumb-acid folosesc un algoritm de tensiune la incarcare similar cu litiu-ion.Timpul de încărcare al unei baterii cu plumb acid sigilată este de 12-16 de ore, până la 36-48 de ore pentru bateriile stationare de mari dimensiuni. Cu curenţi de încărcare mai mari şi mai multe trepte , timpul de incarcare poate fi redus la 10 ore sau mai puţin. Acumulatorul plumb-acid este lent şi nu poate fi încărcat mai repede ca alte tipuri de baterii.
Incarcare se face in trei etape:
1.curent constant de maxim 10% din capacitatea acumulatorului, circa jumatate din timpul de incarcare
2.curent de mai mic (topping charge) ce ofera saturatie
3.curent minim de finisare compenseaza pierderile (float charge)
Etape de încărcare de o baterie plumb-acid

Acumulatorul este complet încărcat atunci când scade curent la un nivel predeterminat sau la nivelului din etapa . Tensiunea de float trebuie să fie redusă la încărcare completă.

La incarcare 70% se face la curentul maxim recomandat ( 5-8 ore )restul de 30% la curent mai mic de finisare (1-2 ore)Foarte importanta este ca incarcatorul sa efectueze si faza a-doua care este esentiala.O incarcare este completa atunci cand curentul scade la 3% din curentul nominal.
Setarea corectă a tensiunea de incarcare este critica si variaza de la 2.30 la 2.45V pe celula.Setarea pragului de tensiune este un compromis, şi experţi in acumulatori se referă la aceasta ca "dansul pe capul unui ac." Pe de o parte, bateria vrea să fie încărcată complet pentru a obţine capacitate maximă şi pentru a evita sulfatare pe placa de negativ, pe de altă parte, o stare de supra-saturate cauzeaza coroziune de reţea pe placa de pozitiv şi induce gazare.


 Încărcătoarele expuse la fluctuaţii de temperatură ar trebui să includă senzori de temperatură pentru a regla tensiunea de incarcare pentru o eficienţă optimă .Dacă acest lucru nu este posibil, este mai bine să alegeţi o tensiune mai mică pentru motive de siguranţă.  Tabelul de mai jos compară avantajele şi limitările de diferite setări de tensiune de vârf.

2.30V la 2.35V/cell
2.40V to 2.45V/cell 2.40V la 2.45V/cell
Advantages Avantaje
Maximum service life; battery stays cool; charge temperature can exceed 30°C (86°F). Maximă de viaţă; bateria rămâne rece, temperatura poate depăşi 30 ° C (86 ° F). Faster charge times; higher and more consistent capacity readings; less sulfation. Mai rapid la încărcare, valori mai mari şi mai coerente de capacitate; sulfatare mai mica.
Disadvantages Dezavantaje
Slow charge time; capacity readings may be inconsistent and declining with each cycle. Timpul de încărcare lent; citiri de capacitate ar putea fi incompatibile şi în scădere cu fiecare ciclu. Sulfation may occur without equalizing charge. Sulfatare poate să apară fără egalizarea gratuit. Subject to corrosion and gassing. Sub rezerva la coroziune şi de gazare. Needs constant water. Are nevoie de apă constant. Not suitable for charging at high room temperatures, causing severe overcharge. Nu este adecvat pentru încărcarea la temperaturi ridicate, cauzand supraîncărcării severă.


 Tabelul 4-5: Efectele tensiunii de incarcare de pe o baterie mica de acid de plumb (SLA)

Odată încărcată complet, prin saturaţie, bateria nu ar trebui să stea la tensiunea de topping pentru mai mult de 48 de ore şi trebuie să fie redusă la nivel de tensiune float.Acest lucru este deosebit de important pentru sistemele închise, deoarece aceste sisteme sunt mai puţin capabile de a tolera supraîncărcării decât tipul inundate. Încărcarea bateriei dincolo de ceea ce se poate lua de energie redundante în căldură şi bateria începe să produca gaz. Tensiunea float recomandată  este de 2.25 la 2.27V/celula. (Bateriile stationare mari la 2.25V la 25 ° C (77 ° F) Producătorii recomandă reducerea taxa float la temperaturi  29 ° C (85 ° F).
Dacă încărcătorul rămâne pe topping de încărcare şi nu scade mai jos 2.30V/celula ,trebuie oprit după 48 de ore de încărcare.



Baterii de imbatranire reprezintă o provocare în stabilirea optimă tensiunea de incarcare float, deoarece fiecare celula are proprietati legate de varsta.Conectate într-un şir, toate celulele primesc aceeaşi sarcină actuală şi controlul tensiunilor individuale pe celule, este aproape imposibil. Un curent float, care este prea mare pentru celula poate fi mic pentru alta şi provoca sulfatare . Companiile s-au dezvoltat celule-echilibrate, care sunt introduse in baterie ca să compenseze diferenţele de tensiuni dintre celule.

Bateriile cu plumb trebuie la fiecare şase luni incarcate pentru a preveni scaderea tensiunii mai jos de 2.10V/celula.



Instrucţiuni simple pentru încărcarea bateriilor cu acid de plumb

  • Încărcaţi într-o zonă bine ventilată. Gazul degajat contine hidrogen generat în timpul încărcării si este exploziv.
  • Alege programul de încărcare corespunzător pentru acumulator. Verificaţi specificaţiile producătorului cu privire la pragurile de tensiune recomandate. 
  • Încărcaţi bateriile cu acid după fiecare utilizare pentru a preveni sulfatare. A nu se păstra la încărcare mică. 
  • Plăcile de baterii inundate trebuie întotdeauna să fie complet scufundat în electrolit. Umple bateria cu apă distilată sau deionizată pentru a acoperi plăcile dacă nivelul este scăzut. Apa de la robinet poate fi acceptabilă în anumite regiuni. Nu adăugaţi electrolit. 
  • Umpleţi nivelul apei la nivel după încărcare. Supraîncărcarea atunci când bateria este descărcată poate cauza scurgeri de acid. 
  • Formarea de bule de gaz într-un plumb acid indică faptul că bateria este complet incarcata.
  • Reducerea tensiunea de float dacă temperatura mediului ambiant este mai mare de 29 ° C (85 ° F).
  • Nu se depoziteaza la temperaturi de inghet. O baterie goala ingheata mai repede decât una care este complet încărcată. Nu încărcaţi niciodată un acumulator îngheţat. 
  • Nu încărcaţi la temperaturi mai mari de 49 ° C (120 ° F).


Informatii oferite de www.completco.ro